Sporing av inneløping

Nå skal det handle om sporing av løping innendørs. Være seg tredemølle, eller inne på bislett kan det være tricky å logge piningen presist. Og som jesus engang sa “er det ikke på Strava, telles det ikke”. De siste årene har derfor de fleste klokker fått mulighet til å logge økter uten GPS. De bruker akselerometer og gyroskop, dog er dette med varierende hell. Noen klokker bruker også sensorer i pulsbeltet til å måle løping. Dette fungerer dessverre omtrent like dårlig som bare klokke.
Vi tror de fleste løpere har polar m400-430, eller Garmin 230/235/735xt. Ingen av disse er nøyaktige ved inneløping. For å få bukt på problemet har produsentene dratt frem en dings vi kjenning fra før GPS-tiden, nemlig den gode gamle foot podden. Om man kobler en foot pod til klokka vil den også brukes til å beregne hastighet/pace. Man får hurtigere tilbakemelding på pace-skiftet ved bruk av foot pod, enn ved GPS alene.
Vi kan allerede høre noen av dere lure på hvorfor vi ikke bare kan se på displayet på tredemølla, eller telle runder på Bislett. Den ene grunnen er selvfølgelig STRAVA, den andre er at de fleste møller teller feil. Hver gang man lander på beltet, stopper mølla litt opp. Jo bedre mølla er smurt under beltet, jo mer presist logger den. Om du mot formodning har en egen mølle hjemme, anbefaler vi deg å kalibrere mølla etter denne guiden.

“Jeg er hellig overbevist, hvilken foot pod skal jeg kjøpe meg?”
Her blir det litt verre. Vi skal prøve å fatte oss i korthet, men stikkordet er standarder. Det finnes i hovedsak to standarder for gadgets man kobler til klokker. Den ene heter ant+, den andre bluetooth smart. Ant+ ble i sin tid laget av Garmin, og det er fortsatt bare de som bruker den. Bluetooth smart brukes av alle andre, inkludert nyere tredemøller, mobiler og nyere garmin klokker.. I en perfekt verden vil vi derfor ha en enhet som støtter begge standardene.
Dette er det (som jeg veit om) bare Stryd som gjør. Stryd selges dog bare i USA og er veldig dyr (199$), det finnes en billigere versjon, Stryd live, som koster 99$, den er nå utsolgt).
Om du har en halv-gammel garmin klokke, altså eldre enn 935xt (er du i tvil har du ikke ny nok for Bluetooth smart), er det garmins egen foot pod som gjelder. Denne er smertelig priset til rundt 600 kr. Man finner den litt billigere ebay, eller nå og da på finn.
Polar har sluttet å produsere foot pod, så deres orginale tilbehør er gammelt, stort og dyrt. Men siden Polar lenge har støttet bluetooth smart (alt nyere enn m400), så har vi endel å velge i. Den kanskje billigste og mest testet løsningen er MilestonePod. Man finner den til under Tollgrensa (jeg fant til 460 kr inkludert frakt på ebay), men selges ikke orginalt i Norge.
Nyere Suunto klokker støtter bluetooth smart. De eldre modellene går på ant+. I motsetning til Garmin har de nyere modellene mistet støtten for ant+, så her må man holde tunga rett i munnen. Nyere Suunto kan altså bruke milestone. Har du en eldre kan du gå for Suuntos egen foot pod (Suunto Foot Pod MINI).


Manuell kalibrering

Noen ganger kan det være nødvendig å kalibrere foot poden manuelt. Spesielt om man løper på kupert innebane.

Faktisk løpt distanse, delt på (÷) distansen klokka sier, ganger (x) din nåværende kalibrerings faktor.
Eksempel: 546 (meter løpt) ÷ 530 (meter klokka viser), (x) 102,4 = 105,49 er den nye kalibreringsfaktoren.
Som vanlig er vi VELDIG åpen for å bli irettesatt i kommentarfeltet, så ikke nøl med å komme med dine tanker. Vi svarer passivt-aggressivt, og tråkke deg på hælen inne på Bislett.


Oppdatert 18.12:

Jeg har merket at hvor man fester footpod på skoen, hvilke typer sko man har, og om lisser med harde tupper slår borti poden har endel å si. Kalibrerings tallet ditt er altså unikt for sko og feste.
GOD VINTERSESONG!


Posted

in

by

Tags: