Black Diamond Spot

Mørketiden er her, og vi som løper i terrenget har da gjerne behov for hodelykt. Med hodelykter ønsker man som regel motstridende ting: den skal lyse kraftig, samtidig som den må ha lang batteritid, og være lett å ha på hodet.
Black Diamond Spot skilter med hele 300 lumen i en relativt liten pakke. Den er samtidig svært rimelig. Jeg kjøpte den i april og har brukt den på korte og lange turer siden da.

Vekt: 88g oppgitt / 89g (målt av Styr)
Veil. pris: 499
Bruk: Div småturer og til telttur, samt til 10 timers nattløping på Ultra Tour Monte Rosa

Dette liker jeg:

Fin altmulig lykt. Spoten gir kraftig lys, men har samtidig justerbar lysstyrke. Den passer derfor både til nattløping og når man trenger en lite lykt til kvelden feks på telttur.
Gir både godt dybde- og breddesyn. Spoten har to lyspærer med ulike funksjon. Den ene sprer lyset ganske bredt, noe som gir sidesyn, mens den andre lyser langt fram og gir syn på avstand. Man kan bruke de hver for seg eller sammen for best syn.
Tar AAA batterier. Dette havner egentlig både på pluss og minus. Mange moderne hodelykt lades via USB kabel, som er veldig praktisk til hverdagsbruk samt miljøvennlig. Til konkurranse hender det man trenger flere batterisett, og da er det veldig praktisk og enkelt å skaffe vanlige AAA batterier.
Lav pris mtp funksjonalitet.

Dette liker jeg ikke:

Litt mange funksjoner man må finne ut av. Spoten har en stor knapp på toppen som brukes til å skru på lykta og bytte mellom de ulike pærene. Knappen holdes nede for å justere lysstyrken. I tillegg har den en såkalt ‘power tap’, som vil si at hvis man tapper på høyresiden av lykta så skrur du på begge pærene på max. Dette er kjekt fordi det gjør det enkelt å bytte til max lysstyrke, men litt for lett å komme borti hvis du holder på med noe annet på hodet ditt. I tillegg skulle det vært mulig å låse knappen, slik at man ikke kan skru på hodelykta i sekken ved uhell.

Den store knappen på toppen brukes til å skru av og på og justerer lysstyrke. Power tap (lyspæreikonet) er ikke en knapp man kan trykke på, men et område på høyresiden av lykta man kan ’tappe’ på.

Den store knappen på toppen brukes til å skru av og på og justerer lysstyrke. Power tap (lyspæreikonet) er ikke en knapp man kan trykke på, men et område på høyresiden av lykta man kan ’tappe’ på.

Vanskelig å vite når man skal bytte batteri. Lykta blir svakere og svakere over tid. Noen moderne lykter (feks Petzl Nao) klarer å ha konstant lys over batteriets levetid. Med Spoten har du ordentlig sterk lys i kanskje 2 timer, så må du avgjøre når du skal bytte batterisett. Da jeg brukte den til 10 timer nattløping under UTMR så brukte jeg til sammen 3 sett med batterier.
Litt framtung. Jeg satt igjen med vonde merker i panna etter å ha brukt den i 10 timer i strekk.
Treningskast: 4/6
Hvis du trenger en lykt til variert bruk, og ikke ønsker å bruke mye penger så er Black Diamond Spot et solid kjøp. Black Diamond Revolt er tilsvarende med USB oppladbar batterier og bør vurderes hvis du ikke trenger mange batterisett (feks ved konkurranser).


Posted

in

by

Tags: